Krulzuring - Rumex crispus L.

Krulzuring, is een eenhuizige plantensoort uit de Duizendknoopfamilie of Polygonaceae. De Euro-Aziatische soort staat in vochtige graslanden, die tijdelijk overstroomd kunnen zijn, zoals in uiterwaarden van rivieren, langs plassen die als gevolg van kwel drassig tot overstroomd kunnen zijn en dus ook binnendijks.

Krulzuring wordt 0,3-1,5 m hoog, heeft gegroefde stengels en vormt een soms tot een meter lange, weinig vertakte penwortel. Jonge planten groeien langzaam en zijn nogal kwetsbaar, maar wanneer die penwortel gevormd is, is de plant goed bestand tegen wisselende waterstanden en overstroming.

De vier tot acht maal langer dan brede bladeren kunnen tot 40 cm lang worden. Ze zijn donkergroen van kleur en hebben van boven een vlakke bladsteel. Ze zijn lancetvormig en aan de rand sterk gegolfd; dat noemen we wel gekroesd. Aan dit laatste heeft de plant zijn naam te danken. De bladeren staan verspreid aan de stengel.

De Krulzuring bloeit van mei tot oktober met groene tweeslachtige bloemen die in slanke pluimen zijn gerangschikt. Op de 3,5-5 mm lange, eironde tot rondachtige, ongetande vruchtkleppen, dit zijn de binnenste bloemdekbladen zitten meestal knobbels. De vrucht is een 1,5- 1,8 mm breed, driekantig nootje.


Bron: Flora van Nederland